top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A kókusz, mint az egyik legfontosabb thai konyhai alapanyag

Azt már mindannyian tudjuk, hogy amikor egy thai étterembe megyünk, akkor az asztalon megtalálható lesz az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős – tökéletes harmóniában. A kókusz általában ehhez édességével járul hozzá, de nézzük meg közelebbről, hogy mire és hogyan használják ezt az univerzális növényt.

A kókuszpálma termésének szinte minden részét feldolgozzák a thai konyhában, nem véletlen, hogy több ősi irat az emberiség legnagyobb adományaként említi ezt a gyümölcsöt. Rengeteg egészségmegtartó tulajdonsággal rendelkezik, például kiváló antioxidáns, magas az ásványianyagtartalma és tápértéke, emellett pedig hidratálja és energetizálja szervezetünket.

A kókuszvizet az éretlen zöld gyümölcs belsejéből nyerik ki, ezt a tiszta vizet több utcai árus üdítőitalként árulja, de az ősi lakosok számára a szárazabb időszakokban alapvető ívóvízforrás is volt. A zsíros kókuszhúsból kókusztejet és kókuszkrémet nyernek ki, amit használnak levesekben, főételekben. Desszertekben előszeretettel alkalmazzák a szárított és lereszelt kókuszhúst. Érdekesség, hogy kókuszecettel is találkozhatunk, hiszen cukortartalma miatt meg is erjed.
4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page