top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A kamakurai Nagy Buddha

Tokiótól délre található Kamakura városa, amely igazi paradicsom a buddhizmus híveinek, ugyanis itt található a világ egyik leghíresebb Buddha szobra, a kamakurai Nagy Buddha. A szobor Amida Buddhát ábrázolja, aki a kelet-ázsiai buddhizmus legfőbb alakja.


A hatalmas szobor eredetileg fából készült és egy fatemplomban helyezték el. Felállítása után néhány évvel azonban egy hatalmas vihar nagyon súlyos károkat okozott a templomban és a szoborban is. Ekkor a templomot felújították, a szobrot viszont teljesen újraalkották.


Az új Buddha szobor már bronzból készült. Egyes források szerint 1242-ben, de sokkal valószínűbb, hogy 1252-ben öntötte ki One-Goroemon és Tandzsi-Hiszatomo egy Dzsoko nevű szerzetes ötlete alapján, aki még adományokat is gyűjtött, hogy megvalósíthassa tervét. A monumentális alkotásnak - magassága 13,35 méter, a súlya pedig közel 93 tonna – ekkor még egy hatalmas templomterem adott otthont, azonban ez a templom sem volt szerencsésebb, mint az elődje.


A 14. és a 15. században több tájfun és cunami is megtépázta a templomot, amit az épület a század végén már nem élt túl, így a 15. század végétől a Nagy Buddha szabadon áll. Éppen ezért 1960-ban felújították, a szobor nyakát pedig megerősítették, hogy az esetleges földrengéseknek és cunamiknak is ellenálljon.


242 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page