top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A kávézás Ázsiában

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a tea hazájában nem is ismerik a kávét, tévedsz. Bár az tény, hogy az 1900-as évek végéig nem igazán foglalkoztak vele, és valóban a tea dominált. Azonban a ’90-es években oly módon lendült fel a kávépiac Ázsiában, hogy mára például Vietnám vált a világ második legnagyobb kávétermelőjévé és kávéexportőrévé. Az ázsiai országot csak Brazília előzi meg.


Ezzel együtt persze kialakultak az ázsiaiak kávézási szokások is. Ázsiában a robusta típusú kávét termelik elsősorban, amely kevésbé kényes és érzékeny, emiatt olcsóbb is, mint az arabica. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne ízletes, csak más. A robusta kissé savasabb, ennek következtében pedig picit keserűbb, mint az arabica, viszont koffeintartalma lényegesen magasabb.


A kávé előtérbe kerülésével gombamód elszaporodtak a kávézók is Ázsiában, valamint a kávézás szokása is. Egyáltalán nem szokatlan látvány, hogy ott még éjfélkor is zsúfolásig tele vannak a kávézók. Az ázsiaiak alapvetően az instant, 3 az egyben, vagy 4 az egyben kávékat részesítik előnyben. Ez utóbbi gyógynövényeket is tartalmaz.


És nem Ázsia lenne, ha nem csempésznének valami különlegességet, és egy kis teát is a kávéba. A yuanyang kávé-tea keverék kifejezetten népszerű. A hagyományos recept alapján az ital 3 rész kávéból és 7 rész teából áll. A tea minden esetben fekete tea, melyet tejjel ízesítenek, így teljes harmóniában vannak az ízek.3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page