top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A Három Pagoda

Frissítve: 2020. dec. 18.

A Három Pagoda Dali óvárosától mintegy másfél kilométerre található a Cangshan- hegység lábánál. A három különálló pagoda egyenlő oldalú háromszöget formál, és a háromszög egy-egy csúcsában áll egy-egy pagoda. A középső és egyben legmagasabb pagodát Quan Fengyou király építtette 824 és 840 között, a másik kettő kb. 100 évvel később épült. A középső pagoda a maga 69,6 méterével Kína egyik legnagyobb pagodája.


A legenda szerint Dali városa mocsárra épült, és a mocsárban sárkányok éltek, amelyek az emberek életére törtek. A Három Pagodát a sárkányok elrettentésére építették, és igen tartósnak bizonyultak, ugyanis számos természeti katasztrófát túléltek. Ilyen volt például az az 1925-ös földrengés is, amelyben Dali városának többszáz épülete összeomlott, azonban a Három Pagoda sértetlenül vészelte át a földmozgást.


A középső pagoda négyzet alakú és 16 emeletből áll, míg a másik két pagoda 10 emeletes és nyolcszögletű.


Mindhárom pagodát számtalan Buddha szobor és Buddha szentély díszíti. A hetvenes évek végén nagyobb felújítási munkálatokat végeztek, amely során többszáz arany-, ezüst-, fa- valamint kristályszobrot, valamint ugyancsak sokszáz dokumentumot tártak fel. A pagodák nem csupán a buddhizmus, de Dali város történetét is bemutatják, ezért érdemes mindenképp meglátogatni, ha arra járunk. Éjszaka különösen szép látvány kivilágítva.

83 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page