top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Larb

A larb Laosz nemzeti eledele, de ismert Vietnamban és Thaiföldön is. A larb nem más, mint egy hússaláta, ami a nálunk is ismert tatárral is rokonságban állhat, hiszen akár nyersen is fogyasztható. Általában csirkéből vagy sertéshúsból készítik, ma azonban már ismert marhából, kacsából, bárányból, kecskéből, vagy halból készült változata is. Sőt vegetáriánusoknak elkészíthető tofuból is.


Maga az étel könnyen elkészíthető, népszerűségét pedig hihetetlenül zamatos fűszerezésének köszönheti. A darált sertés – vagy csirkehúst ugyanis halszósszal, lime-mal, chilipehellyel, valamint az elmaradhatatlan és utánozhatatlan korianderrel fűszerezik. Ettől az egész harmonikus és kicsattanóan friss lesz. A larb akár így, nyersen is fogyasztható, de elkészíthető wokban is. A wokba kevéske olajat és vizet teszünk, és ezen pirítjuk meg a húst.


Tálaláskor friss salátalevelet, zöldségeket, ragacsos rizst és főtt tojást is adhatunk mellé, valamint szórjuk meg zúzott pirított rizzsel, amely különleges aromát ad az ételnek. A larbot általában nem tányéron tálaljuk, hanem az összetevőket tesszük ki az asztalra, melyekből mindenki kedve szerint összeválogathatja az alapanyagokat.


7 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page