top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

22 féle banánfajta? – Ilyen tényleg létezik?

Azt is kevesen tudják, hogy a világon közel 300 fajta banán terem, de külön érdekesség, hogy ebből 22 olyan, ami kizárólag csak Thaiföldön található meg. Az európai ember a banánhoz alapvetően édes ízt társít, de a thai banánok között megtalálhatók az édes és a sós típusok is – ezek pedig kisebb-nagyobb méretben elérhetők a helyi piacokon vagy egyéb árusítóhelyeken. A legelterjedtebb a kicsi és nagyon édes fajta – ez Thaiföld sok kertjében meg is terem.

Milyen banánok vannak Thaiföldön? A kínálat zavarbaejtő egy turistának, ami biztos, hogy vásárlás után ne kezdjük el azonnal enni a gyümölcsöt, mert lehet, hogy például egy főzőbanánnal van dolgunk, aminek a nyers fogyasztása mulatságos lehet a helyieknek.

A legapróbb banán nem nagyobb, mint egy mutatóujj, neve a kluáj lep mű náng, ez lefordítva hölgykéz-banánt jelentene. A kluáj kháj is kisebb fajta banántípus, ezt tojásbanánként azonosíthatjuk, mindkettő édes ízű és thai banánfajta. A kínálatban azonban szinte mindenféle banánnal találkozhatunk: vastag vagy vékony héjúval, hosszúkással, ducival, hengeressel vagy szögletessel, teljesen íztelennel vagy fanyarral, édessel esetleg illatossal. Mely banánrészeket használják fel?

A banán termését természetesnek vesszük, ha az étkezési célú hasznosításról van szó, de a thaiföldi emberek ennél továbbmennek és több részt is hasznosítanak, közkedvelt például a banán virága kókusztejben forralva. Emellett a szár rostjaiból vödrök, kalapok és egyéb hasznos ház körüli eszközök készülnek, ezekből is bőséggel találhatunk kézműves árut a helyi piacokon is. De azon se lepődjünk meg, ha a szupermarketben banánlevélbe csomagolt zöldségekre akadunk, hiszen sokszor ebbe bugyolálják a kínálatot – a káros műanyag helyett. Kézenfekvő döntés ez, hiszen a banánlevél szinte mindenhol megtalálható náluk, ezért nagyjából ingyen elérhető, esztétikus csomagolás és hamar lebomlik. Délkelet-Ázsiában még az is előfordul, hogy a ragacsos rizst banánlevélen tálalják, ez nem csak praktikus, de igazán látványos és autentikus megoldás.

Banán a thai konyhában

Sokszor említettük már, hogy a thai édességek merőben eltérnek az itthon megszokott piskótás alapúaktól, ott jellemző, hogy édesre hangolt rizst kínálnak némi gyümölccsel vagy egyszerűen gyümölcssalátákat. A banánt előszeretettel sütik meg és kombinálják az ananásszal vagy kókusszal. Ezek a desszertek azért is kiválóak, mert egészségesek, alacsony zsír- és kalóriatartalmúak – érdemes thai kirándulásunkkor ilyet is kóstolni az utcai árusoknál!
6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page