top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Galanga gyökér


A galanga a thai konyha egyik legalapvetőbb és legkedveltebb fűszere, amely nélkül sem curry, sem leves nem készül Thaiföldön, de a bátrak akár csokoládéban is megkóstolhatják. Galangának nem csupán egy, hanem három, egymáshoz nagyon hasonló növényt nevezünk: nagy, kis és kaempferia galanga. A fűszernövény feltehetőleg Indonéziából származik, ma azonban leginkább Indokínában, Thaiföldön és Malajziában termesztik.

A nagy galanga – vagy más néven laos – a legismertebb a három fajta galanga közül, és főzésre is ezt használják leggyakrabban. A gyökér íze és az illata enyhén édeskés, a gyömbér, a citrusfélék és a bors keverékéhez lehet leginkább hasonlítani, azonban kevésbé intenzív a hatása. Színe sárga, de fehér is lehet. A növénynek nem csupán a gyökerét, de a gyümölcsét is felhasználják elsősorban gyógyászati célokra.

A kis galanga már aromásabb, mint nagyobb testvére, húsa pedig narancssárga színű. A harmadik fajta, a kaempferia galanga ízében és színében is nagyon hasonlít a nagy galangához, könnyű is összetéveszteni vele. Ezt azonban szárított és őrölt formában is használják főzéshez.

A galanga nem csupán fűszernövényként, de a gyömbérhez hasonlóan, gyógynövényként is ismert. Magas a C-vitamin-, a vas-, és a nátriumtartalma, emellett pedig gyulladáscsökkentő, valamint immunerősítő hatása van. Elrágcsálva csökkenti a hányingert, de megfázás és torokfájás esetén is nagyon hatékony. Az utóbbi időben rákos betegek kezelésében is használják, ugyanis elpusztítja a rákos sejteket.

A galanga a thai konyha alap fűszere, de a többi ázsiai konyha is szívesen használja. Nagyon jól illik a curryhez, levesekbe, bárányhoz és a halhoz is. Te szereted az ízét?

1 286 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page